Dijital PR Nedir? Neden Gereklidir?
top of page

Dijital PR Nedir? Neden Gereklidir?



İletişim kanallarının artmasıyla birlikte algı yönetiminin önemi de aynı oranda artıyor. Bu da, ölçeği farketmeksizin tüm kurum, organizasyon ve kişiler için pr çalışmalarının değerini arttırıyor. Günümüzde pr, hedef kitle ile iletişimin çok ötesinde, daha proaktif bir noktaya evrildi. Markalar, kurumlar ve hatta kişiler artık hedef kitleleri ile iletişim kurarken geleneksel medyadan çok onların ceplerine, tabletlerine, kısacası doğrudan akıllarına ulaşmak istiyorlar. Bunun için de “Dijital PR”a yöneliyorlar. Dijital PR’ın daha ölçümlenebilir, yönetilebilir ve en önemlisi daha ekonomik bir model olması da bu yönelimin önemli etkenlerinden biri.


Dijital PR nedir?


Dijital PR’ı çok kısaca tanımlamak gerekirse, bir markanın, kurumun yada kişinin halkla ilişkiler çalışmalarını geleneksel medya yerine çevrimiçi mecralar ve araçlarla gerçekleştirmesi diyebiliriz. Yani en basit haliyle Dijital PR, sosyal medya kanalları, arama motorları, bloglar, forumlar, portallar, haber siteleri vb. gibi araçları halkla ilişkiler çalışmaları için kullanılmasıdır. Dijital PR’ın ana unsurlarını sıralamak gerekirse;

  1. SEO ile optimize edilen bültenlerin yayınlanması ve sosyal medya mecraları aracılığıyla yayılmasının sağlanması

  2. Viral kampanyalar hazırlanması ve yayılmasının sağlanması

  3. Bir ürün, hizmet ya da proje hakkında bilgilerin paylaşılması

  4. Marka hakkında konuşulmasının sağlanması

  5. Marka, proje ya da ürünle ilgili yeniliklerin kolay takip edilebilir hale getirilmesi

  6. Geniş kitlelere e-posta, sosyal medya reklamları gibi yöntemlerle ulaşılması

  7. Olası krizlere hızlı müdahale

  8. Haber takibi

  9. Tepki ölçümü, raporlama ve analiz

  10. Dijital mecralar için özel içerik hazırlanması ve dijital mecralar ile ilişki geliştirilmesi

Dijital PR neden ve ne zaman yapılır?


Öncelikle dijital pr yalnızca belli bir dönemde yapılan bir şey değildir. Djital pr kampanyaları projelere, yeni bir ürüne, bir sosyal sorumluluk projesine ya da bir kriz durumuna bağlı olarak kurgulanabilir. Ancak iletişim bir bütündür ve süreklilik ister. Bu doğrultuda düzenli yapılan sosyal medya iletişimi, Youtube kanalında paylaşılan düzenli içerikler de az önce bahsettiğim dönemsel kurgulanan kampanyalar gibi dijital pr çalışmalarının bir parçasıdır. Dijital pr çalışmalarında ana hedef, ilgili marka, kurum, kuruluş ya da kişi hakkında doğru, olumlu bir izlenim bırakmak, akıllarda yer etmek ve en önemlisi de geri bildirim alabilmektir.


Neredeyse her şeyi internette arıyoruz


Bir ürün ararken, bir markayı ya da kişiyi araştırırken neredeyse hepimizin ilk başvurduğu kaynak arama motorları. Kıyafet, ayakkabı, bilgisayar, cep telefonu, beyaz eşya hatta ve hatta market alışverişi için bile artık interneti kullanıyoruz. Herhangi bir kategoride bir ürüne mi ihtiyacımız oldu? Hemen soruyoruz Google’a. Hızlıca döküyor önümüze tüm alternatifleri. Görsellik, teknik özellikler, fiyat gibi birçok detay özelinde karşılaştırmamızı yapıp satın alma kararımızı buna göre veriyoruz.

Araştırma sonuçlarına göre, hizmet ya da ürün fark etmeksizin, satın alma kararı aşamasında olan tüketicilerin yüzde 51’i arama motorları sonuçlarından ekilenirken, yüzde 45’i ise alacağı ürün ya da hizmeti sunan markalar ile ilgili internette okuduğu haberlerden etkileniyor. Sonuç olarak baktığımızda satın alma kararı sürecindeki tüketicilerin yüzde 96’sı karar almadan önce, almayı düşündüğü ürün veya hizmeti, ya arama motorlarında aratıyor, ya da konu ile ilgili blogları, portalları, forumları, haber sitelerini ve özellikle de şikayet sitelerini araştırıyor. Bu oranlar dijital pr’ı daha da önemli kılıyor.


Dijital PR çalışmalarında unutulmaması gerekenler


SEO


Dijital PR çalışmaları kapsamında öncelikli olarak SEO’ya, yani özellikle arama motorlarına ve marka algısına yönelik çalışmalar çok önemli. Yukarıda da belirttiğim gibi arama motorlarının tüketici satın alma kararı ve algısı üzerindeki etkisini göz önüne aldığımızda uzun vadeli ve kalıcı başarı sağlamak adına SEO çalışmalarını önemsemek gerekiyor.


Sosyal medya yönetimi


Dijital PR’ın en önemli ayaklarından biri de sosyal medya yönetimi. Günümüzde sosyal medyada sesini duyuramayan markalar hedefledikleri kitlelere maalesef ulaşamıyorlar. Dolayısıyla maksimum kitleye ulaşmak isteyen bir marka için, iletişim stratejileri doğrultusunda sosyal medya yönetimini de doğru, istikrarlı ve hedef kitleye yönelik bir biçimde ele alması çok hayati. Bu aşamada iletişim dilinin tutarlılığı da önemli bir rol oynuyor. Sosyal medya yönetiminde bir diğer önemli konu ise marka ihtiyaçları doğrultusunda hedef kitle ile mümkün olabildiğince samimi, içten bir bağ kurmak ve hızlı geri dönüş sağlamak.


Marka elçisi yaratmak


Marka, ürün ya da bir proje ile ilgili yapılan iletişim çalışmalarında marka elçilerinin etkisi yadsınamaz. Neredeyse her alanda hedef kitle, doğrudan reklamlar yerine fikrine ve görüşüne güvendiği kişilerin deneyimlerinden faydalanmayı daha etkili buluyor. Bu da marka elçisi seçimini daha da önemli kılıyor. Uzun vadeli planlanan işbirlikleri hedef kitle üzerinde doğru ve kalıcı bir algı yaratma yolunda daha çok başarı sağlıyor. Özellikle dijital dünyada sosyal medya fenomeni olarak adlandırdığımız, belli bir sayının üzerindeki takipçiye hitap eden isimlerle yapılan işbirlikleri, hedef kitle algısında önemli bir rol oynuyor. Bununla birlikte tek kriter takipçi sayısı değil, işbirliği yapılacak kişinin duruşu ve hedef kitlede yarattığı algı da çok önemli. Çoğu zaman bir algının oturması için süreklilik de çok önem arz ediyor. Dolayısıyla tek bir içerik ya da paylaşım özelinde yapılan bir işbirliği ile marka elçisi yaratmak mümkün olmadığı gibi uzun vadede getirisi olmayacaktır.


Mecra seçimi

Geleneksel pr çalışmalarında olduğu gibi dijital pr’da da mecra seçimi son derece önemli. Nasıl ki geleneksel pr çalışmaları kapsamında hedef kitlenin algısını pekiştirmek için onların takip ettiği mecra ve yazarları hedeflemek önemliyse dijital pr stratejilerini kurarken de hedef kitlenin ağırlıklı kullandığı mecralarda yer almak başarıya giden yolda en önemli adımlardan biri.

Kampanyanız ne kadar doğru bir içeriğe sahip ve ne kadar doğru kurgulanmış olursa olsun doğru mecrada yer almadığı sürece istenen başarıya ulaşamayacaktır. Dolayısıyla bu noktada iletişim uzmanı ya da ajansının hedef kitlenin takip ettiği mecraları doğru bir şekilde analiz etmesi ve kampanyanın yayılma stratejisini bu doğrultuda kurgulaması gerekiyor.

Kısacası dijital pr kapsamında hayata geçirilen projeleri doğru mecralarda desteklemek, doğru marka elçileri ile çalışmak, etkili sosyal medya reklam çalışmaları yapmak ve arama motorlarında istenilen sonuçlar içerisinde yer almak uzun vadeli başarının olmazsa olmazları.


Viral reklamlar


Dijital ortamda adeta bir virüs gibi yayılan reklamlar yani viral reklamlar doğru kurgulanıp, doğru hedef kitleye doğru zamanda yayıldığında dijital pr çalışmaları arasında en etkili yöntem. Tekniği son derece zor olan bu içerik türü, dijital pr çalışmaları kapsamında başarı sağlamada önemli bir rol oynuyor. Tekniğin zorluğunu etkileyen birçok faktör var. Öncelikle içerik ve kurgu çok önemli. Bununla birlikte hedef kitlenin o anki psikolojisi ve gündem de viral reklamın yaratacağı algıya doğrudan etki eden unsurlar. Doğru içerik, doğru hedef kitleye, doğru araçlarla sunulduğunda, ilgili ürün ya da proje adeta kulaktan kulağa yayılır.

Viral reklamların en çok ve en hızlı yayıldığı mecralar arasında YouTube başı çekerken, instagram, Twitter ve Facebook gibi video paylaşımının son derece fazla olduğu mecralar da viral reklamların yayılmasında son derece etkilidir. Viral reklamlarda öncelikli olarak hedeflenmesi gereken, bir ürünün tanıtımını yapmaktan ziyade marka hikayesi ile ürünün hikayesini bağdaştırmak, kısa ve doğru bir şekilde hedef kitleye aktarmaktır. Hatta bazı durumlarda viral reklamın içerisinde ürünün kendisinin bulunması bile gerekmez.

Özellikle Türkiye’de en çok ses getiren viral reklamlar dediğimizde üzerinden yıllar geçse de hala çoğumuzun bir çırpıda hatırlayacağı, Gittigidiyor’un hayata geçirdiği, Fulya isimli bir genç kızın kendisini aldatan sevgilisinden intikam almak amacıyla eşyalarını Gittigidiyor üzerinden 1 TL’ye satmasını konu alan projeyi ve Türk Hava Yolları’nın evlenme teklifi videosu aklıma geliyor.

2 yorum
bottom of page